Milyen egy jó gyerekágy?

 

Az a jó gyerekágy, amely a gyermek alvási szokásaihoz alkalmazkodik, de egyúttal teljesíti a szülő elvárásait, igényeit is.

 

1. Ágyak ember palántáknak (2-5 év)

 

Hozzánk általában akkor fordulnak a szülők, amire gyerkőcük már két-három éves. Jön a kis tesó vagy csak egyszerűen kinőtték a rácsos ágyat. Eddigre már megismerik a gyerek alvási szokásait. Szereti-e a kemény kókusz matracot vagy inkább a szülők puhább matracán alszik szívesebben, azt, hogy reggel úgy kell-e fel a gyermek, ahogy lefektették, vagy keresztben, esetleg, hogy allergiás-e valamire, nagyon verejtékező típus és még sok minden más, bármi, ami személyes. A kialakuló alvási szokásokhoz alkalmazkodó ágyat keresnek ilyenkor a szülők, az annak megfelelő ágy méretet, szélességet, hosszúságot (ez általában 8o x 16o cm, 8o x 18o cm, 9o x 18o cm vagy ezektől eltérő egyedi méret), a gyereknek megfelelő matracot, ha szükségesnek ítélik meg: elpakolós helyeket, ágyneműtartókat, fiókokat, vendégágyat. És mindezeket a szobába ideális színben.

 

 

 

 

 

 

 

 

a, meddig elég egy 8ox16o-as gyerekágy?

 

A 8ox16o-as matracméretű ágyakat sorozatban gyártjuk, áruk kedvező, elrendezésük ideális. A 8o x 16o-as ideális méretű ágy, mert egyrészt egy két-három éves gyerek szinte elveszik egy ennél nagyobb ágyban. Egy ekkora ágyban nyolc-kilenc éves korukig elférnek, az ágyak matracmagassága (37-39 cm) nekik lett kitalálva. Másrészt a 8ox16o-as matracméretű ágy nem foglal sok helyet sem az amúgy általában nem túl nagy gyerekszobában (külső méretük általában 88 x 168 cm).

 

b, Kapok-e hozzá számomra ideális kivitelű leesésgátlót?

 

Leesésgátlót szinte mindenki kér ebben a korban a gyerekágyához, a leesésgátló ezért minden palánta méretű (8o x 16o-as) gyerekágyunkhoz alaptartozék. Ez a kiegészítő általában egy 120 cm hosszú, egy lécből áll, megfordítható elem. De igény esetén örömmel átalakítjuk dupla sorossá, kétoldalassá, bármilyenné, amelyet a szülők ideálisnak tekintenek. Nagyobb matracméretű ágyak megrendelése esetén általában később nyom nélkül eltávolítható leesésgátlót készítünk az ágyakhoz.

Az ágyon a fal felől húzódó leesésgátlót falvédőnek nevezzük. Ez is alaptartozék minden palánta ágyunkon (8ox16o cm), szintén tetszés szerint változtathatóak egyedi kivitelűre is.

 

 

 

 

 

 

 

c, Mi történhet az ágy alatt?

 

A kisebb ágyak alatt is elég nagy a hely, ezt gyakran ki is szokták használni a szülők. A leggyakrabban az egyszerű. „alágurítós”, azaz görgőkön guruló ágyneműtartó ládát rendelik, ezután az ennél drágább, de szinte pormentes elpakolást biztosító kétfiókos ágyneműtartó rendszert. Ha sokszor felmerül, hogy plusz alvófelületre van szükség a gyerekágy környezetében, akkor az ágy alá gurítható vendégágyat készíttetnek. A vendégágyat tudjuk ágyneműtartós, azaz érdemi elpakolós helyet biztosító felülettel is készíteni.

Igény esetén egyedi, a megrendelő család igényeihez igazodó ágy alatti beépítésesek is készítünk. Ez általában több fiók, speciális vendégágy, vagy mindezek kombinációja.

 

Ötféle vendégágy megoldást készítünk, ezekről készítettünk egy összefoglaló videót, az alábbi linken megtekinthető:

 

https://www.youtube.com/watch?v=C5Y9nt-MZQg&t=1s

 

 

d, Egyedi vagy sorozat gyártott kivitelt?

 

Egyedi vagy sorozat gyártott formákat, kiviteleket gyártunk a gyerek ágyainkból. A sorozat gyártottakból egyszerre több készül, a formájuk már ismerjük (mi úgy mondjuk sablonáltuk). Ezek a sablonált formák jók, kedvesek, a letisztult formákat vagy a kedves formákat kedvelők is találnak maguknak megfelelőt. Kisebb átalakításokat szívesen elvégzünk a sorozat gyártott gyerek ágyainkon: kicsit hosszabb, kicsit rövidebb kivitelt, megemeltet, alacsonyabbat. Ami munkásabb már az a keskenyítés, a sorozat gyártott fejvégek keskenyítése (például 9o-esből 8o-asra). A sorozat gyártott kivitelek ára kedvező, átalakítások esetén az átalakításhoz szükséges idő és anyag alapján kalkuláljuk a plusz árat.

Egyedi kiviteleket is gyakran készítünk. Ennek oka, hogy a szülők gyakran beleszeretnek egy formába, ami igazán illik is a gyerekszobába, vagy a gyerkőc szeretne nagyon valamit, egy színt, egy formát, amit valahol látott. Ilyenkor nem kérdés az, hogy érdemes-e elkészíteni, hiszen a forma érzelmi kérdéssé vált. Igen, készíttess olyan gyerekágyat, amilyet szeretnél! Mi is szeretjük az érzelmi megközelítéseket! Természetesen lényegesen drágább egy egyedi kivitelű ágykeret elkészítése, hiszen a korábban említett sablonokat, amikkel gyorsan dolgozunk, kevésbé tudjuk használni, az alkatrészek elkészítése egyedi, egyesével állítjuk a gépeket stb. Mindezek ellenére nagyon sok egyedi kivitelt készítünk. Bátorítunk téged is, hogy készíttess egyedit, kicsit egyedit, személyeset! Azzal leszel elégedett igazán!

 

 

 

 

 

Egyedi kivitelek esetén külön árajánlatot adunk. A te feladatod, hogy minél jobban elmond, esetleg egy Móricka rajzzal támogasd meg, amit elmondtál.

Fontos, hogy mi fával dolgozunk. Ebből az következik, hogy bizonyos formákat nem tudunk olyan könnyen elkészíteni, mint például egy bútorlapból készülő kivitel esetén. Illetve máshogy készítjük el, fa szerkezetekből, betétekből, sok munkával. A látványos, de valójában műanyagból készülő ágyakkal nehéz összehasonlítani bennünket. Azokat sorozatban gyártják, nem fából, közel már nem mutatnak jól, nem elég erősek, még az illatuk sem jó. Mi igényes, erős, szép kiviteleket készítünk. Annak érdemes megkeresnie bennünket, aki ilyet keres!

 

e, Milyen színű legyen a gyerekágyunk?

 

Olyan színt válasz, ami a szobában már meglévő bútorokhoz, a fal színéhez, a padló színéhez vagy mindháromhoz harmonizál. Mi segítünk olyan színt találni, ami jó választás lesz!

Az esetek jelentős, de nem túlnyomó részében natúr lakkozott felületeket rendelnek tőlünk. A natúr lakkozott azt jelenti, hogy a fát színében hagyjuk és csak egy vizes bázisú, színtelen lakkot kap.

Készítünk pácolt felületeket is, ebben az esetben megszínezzük a fát lakkozás előtt. A legkedveltebb színek a bükk különböző árnyalatai, a cseresznye különböző árnyalatai, a dió különböző árnyalatai.

Évek óta vállaljuk a fa ágykereteink festését is. Ez egy látványosan szép felületkezelés, számunkra elég nehéz, de örömmel csináljuk. A lényeg, hogy fordulhattok hozzánk ez ügyben is!

 

Hosszú kifejtést is tudsz olvasni a fa ágyak felületkezeléséről néhány menüponttal lejjebb!

f, Milyen fából készüljön a gyerekágyunk?

 

Ez attól függ, hogy milyen időtávban gondolkodsz az ágyról. Nem, nem azért, mert összedől. A mi ágyaink nem lesznek használhatatlan romhalmazok öt év múlva. Szerkezetileg évtizedekig épek, a keményfa ágyak pedig egy utánunk következő remélhetőleg még boldogabb korban fognak emlékül szolgálni az Ágymesterekről.

A fenyőfából készülő ágyak felülete sérülékeny. Ha nem vigyázunk rá, a mechanikai sérülésektől megcsúnyul. Ha vigyáztok rá, évtizedekig ágy, hiszen mitől menne tönkre? 

Félkemény fa fajtákat is választhattok, ezek erősebbek, jó kompromisszumot jelenthetnek. A legtartósabb fa fajták a keményfa fajták. Őket ebben a méretben (8ox16o-as) a prémium minőséget képviselik. A jó minőség érzet mellett akkor érdemes keményfát választanunk, ha azt akarjuk, hogy az ágyikó több gyereket is kiszolgáljon!

 

A fa fajtákról még hosszabb kifejtést, hasznos információkat találsz a következő menüpontban!

 

 

g, Részletek, dekorációk

 

Egyedi dekorációkkal tudjuk még személyesebbé tenni a gyerkőcöd ágyikóját. Ezek a díszítési lehetőségek leginkább díszfestések. Kedvenc mesefilm hősökről, szépen kidolgozott kis virágokról, bármiről, ami neked tetszik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Ágyak a tini korra (8-18 évesig)

 

Ebben a korban már nem jók a 8ox16o-as matracméretű gyerekágyak, nagyobbra van szükség, felnőtt méretre, azaz 9ox2oo-asra, 9ox19o-esre, 8ox2oo-asra vagy ezeknél nagyobb egyedi méretre. Fontos, hogy ezek az ágyak leendő tulajdonosukat egész életükben szolgálni tudják. Ezért ebben az életszakaszban érdemesebb befektetni egy jobb gyerekágyba, mint palánta korban. Még ha fenyőfából készülnek, akkor is! Nem feltétlenül ebben fognak aludni fiatal házasként, de leendő otthonukban, a dolgozószobában, a vendégszobában használni tudják majd. De a lényeg persze az, hogy tini korukban szolgálja őket.

 

Leesésgátló már nem szükséges ebben a korban, legfeljebb speciális élethelyzetekben. Az ágy alatti helyek praktikus kihasználása viszont jó irány. Ez lehet egy egyszerű fiók, két fiók, vendégágy, vagy egyedi beépítés is.

Több széria gyártású formánk is van ebben a szegmensben (Praktik, Huncut Maxxi, Bonita, Operenciás stb.) , de szívesen készítünk akár egyedi formát is. Elkészíthetjük a széria típusok enyhén módosított változatát, vagy a sorozat gyártott típusokat más fa fajtákból: juharból, tölgyből stb. 

 

Színek tekintetében a szobába harmonizáló vonal lehet a nyerő, de fontos, hogy a szín hosszabb távon is vállalható legyen, hiszen mi az ágyainkat hosszú távra tervezzük. Faanyag tekintetében is érdemes elgondolkodni azon, hogy tartósabb, tovább szerethető anyagot válasszunk. De a fenyő alapanyagú ágyak is tartósak, ha vigyáznak rájuk!

 

3. Ágyak a fiatal felnőtt korra (16-3o évesig)

 

Tavaly vettem észre egy új vásárlói csoport megjelenését nálunk. Nagyon örültem nekik, mert teljesen reális igényekkel jelentek meg nálunk. Ők a fiatal felnőtt koruk elején járó gyerekük számára keresnek olyan ágykeretet, amelyet fiatal felnőtt korukig tudnak használni. Amíg az első vagy inkább a második gyerek (unoka, juhéjj!) meg nem születik. Jellemzően ezek a keretek 11o-12o-13o-14o x 19o-2oo-asok, de lehetnek nagyobbak is. Érdemes praktikus kivitelt, erős anyagot választani, ha nekünk is ez a célunk. Színben inkább felnőtteset választani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Ágykeretek speciális alváskörülményeket igénylő gyerekek részére

 

Egy terület, ahol szívesen segítünk. Egy terület, ahol szívesen adjuk a tudásunk, tapasztalataink legjavát. A mi környezetünkben mindenki egészséges és teljes életet él, de átérezzük azon szülők gondját, aki különleges, a hétköznapitól eltérő gondoskodást igénylő gyermekük számára szeretnének megfelelő ágykeretet.

Ezek részleteiről inkább személyesen. A lényeg, hogy ez igazán egyénre szabott munka a mi részünkről és összetett: az ágykeretek, leesésgátlók, kapaszkodók, matracmagasság, anyu hogy fér hozzá, matrac, matractisztítás sok dimenziós szempontjai. De a lényeg, hogy számíthatsz ránk, megoldjuk!


©2012 Ágymester Manufaktúra - Minden jog fenntartva!
Amigo-WebDesign. weboldalkészítés