Ágymester szótár


Ágyoldal:
Az ágykeretek azon eleme, amelyek a matracot és az ágyrácsot tartja. Nálunk jellemzően minimum három-négy centiméter erősségű anyagból készül, de készülhet akár erősebb anyagokból is. Ágyneműtartós oldalak esetén az ágyoldal akár a földig is érhet. Ebben az esetben az ágyoldal szerkezetileg egy keretből és betétből áll.Ágy fejvége:
Az ágynak az az eleme, amerre a mi fejünk is mutat az ágyunkba hajtva               fejünket.  Persze rendeltetésszerű használat esetén. Az esetek 99%ában az ágykeretek fejvége a matrac vonala fölé nő, azaz az ágy fejvégéhez tudjuk támasztani a párnánkat. Készítettünk már alacsony fejvéges ágykereteket is.

 

 


Ágy lábvége:
A lábunk felé eső elem. Szinte mindig ún. „alacsony” lábvégesek az ágykereteink, azaz a matrac a lábvég felső íve felett található. Az ágy lábvége fontos részlet azoknak, akik nagyon nem szereti, ha alvás közben a lábfejük hozzáér a lábvéghez. Ezt fontos, hogy felénk jelezzék. Úgy oldjuk meg, hogy a matracot minél jobban kiemeljük a keretből.

 


Ágydeszka:
az ágykeretekben a matracot tartó elem. Az egyszerűbb változatai gyalult-csiszolt lécekből állnak, amelyek alapanyaga általában fenyő. Lehet keményebb fa is, de értelme igazából nincs keményebb fát használni ágyrácsnak. Nagyobb súly esetén is ideális alapanyag a fenyőfa ágydeszkának, csak sűrűbb kivitelben. Normál súly esetén az ideális léctávolság hat-hét centi, gyerekek esetén (gyerekmatracok alá) is jó ez a léctávolság. Az ágydeszkák néha eltörnek, ilyenkor könnyű cserélni őket. Szerencsés, ha az ágykeretünkhöz kapott ágydeszkát a duplungléchez rögzítjük 35-ös facsavarok segítségével. Ez stabilabbá teszi az ágykeretünket. A leghasznosabb elvégezni ezt a rögzítést gyerekágyak esetén. Ezeket a gyerekágyakat alapvetően gyerekek számára terveztük, de napi használatban anyu is használja a gyerekágyat, amikor altatás során a gyerkőc mellé fekszik. Az ő plusz súlya miatt érdemes rögzíteni az ágyrácsot a duplungléchez.Farugós ágyrács:
Az ágydeszka klasszikus helyettesítője, amely két hosszú oldalelemből és az azokat összekötő íves farugókból, valamint a farugókat tartó műanyag elemekből áll. Fix, állítható vagy emelhető verziói vannak. Azoknak van szüksége farugós ágyrácsra, akiknek ortopédiai problémái miatt fontos a fekvőfelület keménységének/puhaságának tökéletes beállítása. Ennek hiányában csak egy a fenyő deszkasornál igényesebb megoldás, de nem feltétlenül fontos a jó alvásunkhoz, mert a fenyő deszkázatnak is van egy rugalmassága. Fontos, hogy a farugós ágyrácsok magasabbak mint a fenyő deszkasor. A fenyő deszkák általában két centi magasak, a farugós ágyrácsok az ívük miatt hét-nyolc centi magasak, azaz több helyet igényelnek az ágykeretben. Ezért farugós ágyrácsok használata esetén nekünk át kel alakítanunk az ágykeret belső arányait, de ez nem gond, megtesszük!


Ágygerinc:
az ágykeretek középső eleme francia ágyak esetén. Az ágyrácsokat,ágydeszkákat támasztja meg az ágy közepén. Nálunk minden esetben egy masszív elem.


rgős ágyneműtartó:
az ágyneműtartó típusok legegyszerűbb fajtája. Tulajdonképpen egy lapos és felülről nyitott doboz. Alul görgők segítik a mozgatását. Előnye, hogy viszonylag olcsó őket elkészíteni, ám valamennyire porolódnak. Minden esetben két kézzel tudjuk egyenesen kihúzni őket, mert nem fióksín segíti a mozgásukat.
Beépített ágyneműtartó (beépített fiókrendszer):
az ágyneműtartó rendszerek praktikusabb, de drágább kivitelű verziója. Lényege a pormentesség és a könnyű kezelhetőség. A beépített ágyneműtartós rendszerek környezete minden esetben zárt, azaz az ágy fejvége, lábvége, oldala földig ér, így az ágy aljában található fiókrendszer sem kap port. A beépített fiókrendszereket fa keretek építjük, ezért elég sok anyag és munka szükséges ehhez a megoldáshoz. Cserébe ti nagyon sok időt meg tudtok spórolni, mert a fiókok belül szinte alig kapnak port. Felnőtt ágyak esetén fém síneket szerelünk a fiókok oldalára, a könnyebb mozgathatóság érdekében. A leghosszabb fémsín nyolcvan centi, ezért egy fiók maximum kilencven centi mély tud lenni. A gyerekágyak fiókrendszereit gyakran készítjük fémsínek nélküli verzióban. Ebben az esetben fa csúszkán szaladnak a fiókok. A fiókok mozgását a fa elemek alapos beszappanozásával segítjük. Ez a régi módszer elég hatásos, szinte jobb, mint a fémsínes megvezetés. Ráadásul tekintélyes pakolóhelyet tudunk megmenteni a vasalat helyigényének megspórolása miatt, ez általában 3 cm!Duplung léc:
az ágyoldal oldalán található léc. Feladata az ágydeszkák megtartása.

 

 
Párnázott fejvég:
az Ágymesterek kedvenc fejvég típusa. A fejvégek betétje nem fa, hanem egy puha, kárpitozott betét. Ezáltal kényelmesebben tudunk az ágy fejvégének támaszkodni például ágyban történő olvasáskor. Mi praktikus és kényelmes megoldásnak tartjuk, szeretnénk, ha minél több ilyen ágyat készíthetnénk. További előnye, hogy a kárpit öt-hat évenkénti áthúzásával újra fel tudjuk dobni a hálószobát, újjá varázsoljuk az ágykeretet. A párnázott fejvégek jó, ha fa keretben vannak, mert a fa keret teszi erőssé az ágykeretünket. A párnázott fejvégeket könnyű kiszerelni az ágyak fejvégéből, tisztítani tisztítógéppel lehet őket.Hideghab:
a szivacsnál rugalmasabb matrac hab típus. A matrac alapanyag gyártók fejlesztették arra a célra, hogy felnőtt emberek könnyű és egyszerű matracokban jót aludjanak. Magyarországon a vevők fejében néha még a szivaccsal keveredik, pedig a szivacsnál lényegesen kulturáltabb alapanyag. Az Ágymesterek hideghab matracokban pihenik ki az ágykeret gyártás fáradalmait.
Antibakteriális hideghab:
a hideghab matrac alapanyag gyerekek számára ideális kivitele. A matrac alapanyaga egy úgynevezett ultra-fresh adalékanyagot is tartalmaz, amely atkamentes és higiénikus matrackörnyezetet biztosít.

Fejvég és lábvég betétje:
az ágyak fej és lábvégének az a része, amely a lábak közé esik. Lehet teljesen sík, betétes, vagy akár párnázott is.


Lazúros felület:
a valódi fa felületkezelésének olyan módja, amikor a felületkezeléshez használt szín alatt kivehető a fa erezete, de a fa erezete mellett a fa színe is látszik. Fehér felületkezelés esetén a fehér lazúros felület elkészítése egyszerűbb és könnyebb, mint a fedett festett felületé. A lazúros felület elkészítésének költsége ezért megegyezik a pácolt felületek költségével.

Fedett festett felület elkészítéséhez festéket használunk. Ilyen felületek elkészítése esetén a fa színe egyáltalán nem látszik, a fa erezete is alig. A fedett festett felületek elkészítése fa esetén elég nehéz, sok előkészítő munkát igényel, mert a természetes fa felülete egyenetlen. A fedett festett felületeket a festés után mi még egy színtelen lakk réteggel lefedjük.Gázrugós ágyvasalat:
az ágyneműtartós ágyak kiegészítő alkatrésze. Az autók csomagtartó ajtajának emelő mechanikájához hasonlóan segít felemelni az ágy matracát. Erejét a gázrugó adja, amelynek emelő képességeit newtonméterben adják meg a gyártók.
A franciaágyakhoz használt gázrugók ereje 600 és 1400 newtonméter között található.
Egy 180x200-as biomatrac megemeléséhez 1000-1200 newtonméteres gázrugó kell, egy hagyományos rugós matrachoz hasonlóan erős rugók szükségesek, egy modern habmatracokhoz (hideghab, memoryhab) elég 800 newtonméter.Vendégágy:
ideiglenes fekvőfelület fa kerete. Lehet ágyneműtartós és nem ágyneműtartós is. A vendégágy matracmérete általában valamennyivel kisebb, mint a felső matracé: pld. 90x200-as matrac esetén 80x190-es.

Leesésgátló:
gyerekágyak tartozéka, a gyerkőcöket védi meg az ágyról való legurulástól. Széria gyerekágyainkhoz sorozatgyártott kiviteleket készítünk, de kívánságra egyedi kivitelű leesésgátlókat is készítünk.


Fenéklemez:
ágyneműtartós ágyak alkatrésze. Az általunk készített ágyneműtartós ágyak fenéklemeze nincs az ágykerethez rögzítve, ez megkönnyíti az ágyak takarítását. A fenéklemezeket farostlemezből (puhább) vagy rétegelt lemezből (erősebb) készítjük.

 

 

 

Patinázás:
A patina egy különleges színezõ anyag, amely a felületeken a tárgy (bútor, hangszer stb.) ox
idált, lekopott alapanyagának lerakódását utánozza. Például fiókok sarkaiban, megmunkálások éleinél réz tárgyak esetén.

 

 

 

 


©2012 Ágymester Manufaktúra - Minden jog fenntartva!
Amigo-WebDesign. weboldalkészítés