A faanyagokról

 

 

 

Dolgozunk puhább, félkemény és keményfafajtákkal is. Ezek tulajdonságairól bővebben az alábbiakban olvashatsz.

 

 

A legtöbb fenyőfából

 

A legtöbb gyerekágy megrendelésünk alapanyaga fenyőfa. Mi a kevésbé gyantás (vöröses) szlovák borovit,a fekete fenyőt és a luc fenyőt használjuk alapanyagként a gyerekágyainkhoz. Azért őket választottuk, mert ezek a fajták szépen pácolhatóak. A gyantásabb fenyő típusok kevésbé szeretik a pácokat, beszürkülnek a pác alatt. A fenyőfa azért lett kedvelt alapanyag a gyerek bútorok piacán, mert erezete nagyon játékos, így passzol a gyerekszobák hangulatához.

A fenyőfa hátrányát mindenki ismeri: a fa szerkezete puha, ezért a fa felülete mechanikusan sérülékeny. Egy a fejvég lapján végiggurított kis vonat már nyomot hagy rajta. Ezektől a könnyen összegyűjtött mechanikai sérülésektől még szerkezeti baja nem lesz egy fenyő ágynak, például nem fog leszakadni, de a sok felületi sérülés miatt megcsúnyul a bútor. Mit lehet tenni ezekkel a sérülésekkel? Egyrészt időnként fel lehet újítani a bútor felületét. A sérüléseket egy szakember kijavítja, majd átlakkozza a bútort. A fa bútorban éppen az az előnyös, hogy a fa szinte minden sérülését ki lehet javítani, még egy préselt anyagból készülő bútor alapanyaga gyakorlatilag szétmálik, csak az elemeket lehet cserélni.

A mi fenyőfából készülő fa ágykereteink szerkezetileg erősek, az ifi ágyak rendre negyvenes (négy centi erős) anyagból készülnek, leszakadni, összedőlni sohasem fognak. Felületi sérüléseket begyűjthetnek, ezek kijavíthatóak. De ha vigyáznak rájuk, még sérüléseik sem lesznek és évtizedeik örömmel használhatóak!

Vörösfenyőből és cirbolya fenyőfából is készítünk gyerekágyakat, de csak egyedi megrendelésre.

 

 

 

         

 

 

 

        

 

 

 

      

            Vörösfenyő                      Erdei fenyő                     Cirbolyafenyő

 


Ismered a félkemény fa fajtákat?


Nem? Pedig félkemény fa fajtákból érdemes gyerekágyat készíteni, mert jó kompromisszumokat jelentenek árban és minőségben is. A keményfánál, mint például a tölgyfa olcsóbb a juharfa, égerfa, nyírfa. A puhafáknál viszont valamennyivel drágábbak. Tulajdonságaik alapján is a két fa típus között pozicionálhatóak. Nem annyira sérülékenyek, mint egy puha fa, ez a legfontosabb tulajdonságuk. Ami miatt kedvelték még az a színük, az árnyalatuk. Egyre több kiegészítő bútort, mint például szekrényeket, komódokat kínálnak a félkemény fákat utánzó színben nagyobb kereskedelmi hálózatok (leginkább bútorlapból), ezekhez a bútorokhoz utána velünk készíttetnek ágyat. Tulajdonképpen jó kompromisszum egy olcsó, de dizájnos bútorlapból készült hálószoba vagy gyerek/ifjúsági bútor mellé hasonló színű, de masszív tömör fa ágykeretet készíttetni, mert egy ágy mégis csak más terhelést kap, mint egy szekrény.

Azt érdemes még tudni a félkemény fákról, hogy natúr lakkozva mutatnak a legjobban, pácolni nem szoktuk őket. A pácokat nem is nagyon szeretik, különösen a sötét pácokat nyelik el (például a wengét), a világosakat kevésbé, azokkal jól is mutatnak. De a legszebbek eredeti színükben meghagyva.

 

 

 


 

          Égerfa                                Juharfa                                Nyírfa

 


Végül ejtsünk szót a keményfákról


Egyre több gyerekágyat készítünk keményfából. Sokan keresnek erős, hosszú ideig tartós gyerekágyakat. Jellemzően kevésbé palánta (8ox16o-as) méretben, inkább ifjúsági méretekben (8ox18o, 9ox18o, 9ox2oo, 11ox2oo stb.), vagy emeletes ágyak alapanyagának választják a tölgyfát, kőrisfát, diófát, bükköt.

Ezek közül leginkább a tölgyet ajánljuk. A legjobb természetű fa fajta a fentiek közül, kiváló bútor alapanyag. A bükkfa erős, de csavarodásra hajlamos, kevésbé értékes fajta. A kőrisfát akkor ajánljuk, ha valaki fenyőfa bútorok mellé rajzolatban és színben harmonizáló, de erős fát keres. Diófa annak a fája, aki az átlag feletti értékeket keresi. Ennek ellenére nem kevés ágyat készítettünk már diófából.

 

 


          

           Bükkfa                                   Diófa                               Tölgyfa


©2012 Ágymester Manufaktúra - Minden jog fenntartva!
Amigo-WebDesign. weboldalkészítés